Lifting the Lid on Lobbying – към прозрачност, почтеност и равнопоставеност в лобистката дейност в България

Светлина върху лобистката дейност в България

Актуално

Кой се страхува от закон за лобизма?

31 декември 2014

59% от българите са убедени, че управлението на страната е под влиянието на частни интереси, показват данни от Световния корупционен барометър за 2013 г., изследване на Трансперънси Интернешънъл. Което показва, че сенчестото управление и неправомерният лобистки натиск се превръщат в „business as usual” в България – обичайният начин, по който политическият процес работи. Усещането, че значителна част от законодателството и кадровите решения са обект на лобистки натиск е толкова силно, че лобизъм вече се използва у нас като синоним на всичко, което остава скрито, непублично, задкулисно – дори на корупция, мафия, олигархия.

През последните 15 години бяха направени няколко опита за приемане на Закон за лобизма. След масовите граждански протести през 2013 година, изглежда сякаш има акумулирана обществена тяга дебатът да бъде възобновен. А този дебат трябва да премине през предефиниране на системите за превенция на конфликта на интереси, за разкриване на престъпления като търговията с влияние, прозрачността на политическото финансиране, достъпа до обществена информация, саморегулацията в бизнеса, правилата за публично обсъждане на политиките и законодателството. Дебатът за лобизма в България трябва да започне сега и да започне на чисто.

Пълният текст на статията на Линка Тонева-Методиева, програмен координатор на Асоциация „Прозрачност без граници“ можете да прочетете във в-к „Капитал“ на следния адрес:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/12/31/2446498_koi_se_strahuva_ot_zakon_za_lobizma/

eu

Съфинансиран от
Програмата за превенция и борба
с престъпността на Европейския съюз