Lifting the Lid on Lobbying – Towards Transparency, Integrity and Equality of Lobbying in Bulgaria

Lifting the Lid on Lobbying in Bulgaria

Актуално

Банки, технологии и енергетика доминират лобирането в ЕС

4 January 2016

Преди една година Европейската комисия въведе нов режим по отношение на прозрачността и започна да публикува срещите на своите висши служители с лобисти. Въпреки тази стъпка, дейността на лобистката индустрия в Брюксел, чийто бюджет надхвърля 1,5 млрд. евро, все още остава на тъмно, а правилата за прозрачност в ЕС се нуждаят от спешна реформа.

През последната една година са декларирани над 7000 срещи между високопоставени служители на Европейската комисия и лобисти. 75% от всички срещи са с корпоративни лобисти, като доминират секторите банково дело, технологии и енергетика. Същевременно това е само върхът на айсберга, тъй като правилата за публикуване на лобистки контакти не касаят всички служители на Комисията, както и дейността на членовете на ЕП и на Съвета, посочват от Европейския офис на Трансперънси Интернешънъл.

Предвид доминацията на корпоративния лобизъм, спешно са необходими мерки за въвеждане на задължителен регистър. Правилата за деклариране следва да обвързват всички институции на ЕС.

Екипът на Европейския офис на Трансперънси Интернешънъл неотдавна създаде Integrity Watch – онлайн инструмент за анализ на лобистките контакти на всичките служители на ЕК с представители на бизнеса и гражданското общество. Инструментът показва например, че германският еврокомисар Гюнтер Отингер е провел повече срещи с Deutsche Telekom отколкото с всички представители на гражданското общество взети заедно. Гледайки контактите на Отингер, става ясно, че телеком операторите и ИТ гиганти като Google, Apple и Microsoft имат най-добър достъп до комисаря, отговорен за регулирането на европейската дигитална икономика. Компаниите и техните служители обхващат цели 93% от декларираните от него лобистки контакти. Това поставя въпроса какъв достъп имат тези компании до служители, които изобщо не подлежат на деклариране на своите лобистки срещи, допълват от Транспарънси-Брюксел.

Пълния текст на прес-съобщението можете да намерите тук.

eu

Co-funded by the
Prevention of and Fight against Crime
Programme of the European Union